En inglés
Even though Colombian cattle-farming makes an important contribution to the national economy it also has great potential for growth; however, this activity is carried out in areas where animals may become naturally exposed to poisonous plants, affecting their health and production. It is recognised that some plants may damage the livestock sector in countries placing an important emphasis on cattle-rearing. Such problem has received scarce attention from academic research in Colombia, and the efforts made to do so date from the 1930s, 1940s, 1970s and 1980s without having had continuity. Many of the studies done in Colombia have been orientated towards establishing nitrate and cyanogenic glycoside content, ignoring other toxic metabolites. Likewise, certain vegetal species which can cause poisoning have not been fully studied, thereby hampering their management and treatment. It is thus important that studies are carried out in greater depth in Colombia concerning poisonous plants affecting livestock. A methodology is thus proposed which includes a search for initial information about suspicious plants, reproducing such poisoning experimentally (selecting the animal species, route, presentation and administration time, and evaluating effects) and searching for the chemical responsible for causing the poisoning. All these aspects are dealt with in the present review.
En español
Además de un gran potencial de crecimiento, la ganadería bovina colombiana tiene un importante aporte a la economía nacional. Esta actividad se desarrolla en áreas donde los animales pueden exponerse naturalmente a plantas tóxicas, afectando su salud y producción. En países con una importante vocación ganadera se reconocen las plantas que pueden menoscabar el sector pecuario. En Colombia, escasamente ha sido estudiada esta problemática y los esfuerzos por hacerlo datan de las décadas de 1930, 1940, 1970 y 1980, sin que haya habido continuidad en los mismos. Muchos de los estudios realizados en el país han estado orientados a establecer el contenido de nitratos y glucósidos cianogénicos, ignorando otros metabolitos tóxicos. Así mismo, existen intoxicaciones por ciertas especies de vegetales que no han sido plenamente estudiadas, dificultando su manejo y tratamiento. Es importante que en el país se investigue con mayor profundidad sobre las plantas tóxicas de interés pecuario y para ello se propone una metodología que incluye selección de la planta sospechosa, reproducción experimental de la intoxicación (elección de la especie animal, vía, presentación y tiempo de administración y evaluación de efectos) y búsqueda de principios responsables de causar la intoxicación; estos aspectos se abordan en la presente revisión.